Előzmények

2006-os  oroszországi megismerkedésünk előtt, Marianna Közép és Dél-Amerikát járta be, Péter főként poszt-szovjet térség (Kazaksztán, Kína) és a Közel-Kelet államait fedezte fel. A nagyobbik lányunkkal Ajsával már volt egy hosszabb 7 hónapos lakóautós utunk 2011-ben, főként a Dél-Kaukázusokban (Örményország és Grúzia). A második lányunk Alina főként Európa számos országában járt, meg párszor Georgiában. A legkisebb lányunk Alissza Enna most december 8-án múlott egy éves, ő eddig csak a Magyarországgal határos hét országban járt. A gyermekek, jól bírják az utazást, nem nyavalyognak, türelmesen nézelődnek útközben, vagy mesét néznek.

A jelenlegi utunk célja, a Közel-Kelet megismertetése a gyermekek számára. A tervezett út alatt Irán és Pakisztán eldugottabb részeinek felfedezése a cél. Röviden az útvonalterv: Budapest- Nándorfehérvár- Nis- Szófia-Burgasz útvonallal fogjuk az utat kezdeni. Amennyiben a Fekete-tenger időjárása alkalmassá teszi az indulásra a bolgár hajókompot a georgiai Batumiba december 30-án, akkor hajóval szeljük át a Fekete-tengert. Batumitól- Artvin-Erzurum- Dogubayazit útvonalon az iráni határátkelőhöz. Bazargan után, az ősi örmény/urartui területeken keresztül haladunk délkeleti irányba az iraki határral párhuzamosan, ameddig el nem érjük Mehran magasságában a meleg trópusi éghajlati övezetet. Huzisztánban terveink szerint újból megnézzük Szusza, Szusztár és Csogazanbil nevezetességeit. Ahvaz környékén pihenünk picit, és onnét vagy Buser irányába megyünk, vagy pedig Kuvait fele.

Néhány szóban az autóról: 2014. december végén vásoroltunk Japánból, a http://www.japanesevehicles.com oldalon keresztül 840 dollár + 500 dollár szállításért. Azért döntöttünk japán belpiacos kocsi vásárlásán, mert jobb az anyagminősége, mint az Európába exportált japán autóknak, és nem utolsó sorban, minden 7 év feletti gépkocsi Japánban nyomott áras, mivel a magas adók végett, mindeki szabadulni akar a régi kocsitól, és csak a tengerentúlon tudják értékesíteni. A Mazda MPV egyterünk (karakuri 7 üléses) elég jó állapotú, viszont mivel 2016. februárjában tettekünk bele LPG Zavoli típusú gázrendszert, ezért a 65 l-es gáztartály nagy helyet foglal a csomagtérben. Az autó hiába 4,75 m hossszú, ötünknek, három gyerekkel szükségünk volt plusz csomagtartóra. A hátbox és a tetőbox közül az utóbbit választottuk. 700 literes tetőboxot vettünk, keresztartóval, ami az autó gyári tetőkeretjére csatlakozik. A kocsink csupán 122 lóerős, de reméljük, azért gyorsabban fogunk halandi, mint 5 éve a 2,5-es szívódízel Canterünkkel. Az nagyon nem szerette a nagy emelkedőket, és a magas hegységet. Nem volt vele gond, csak lassan mentünk fel.

Az útjaink által kerüljük a mainsteam csapásvonalakat, a népszerű Lonely Planet-es helyeket. Keleti útjainkon alig szoktunk találkozni európai turistákkal, mert főként a helyi emberekkel szeretnénk megismerkedni. A kommonikációs nyelvként, a helyi nyelveket részesítjük előnyben, ha csak pár szót is tud az ember az adott nyelven inkább úgy szólaljon meg, mint angolul. _dsc0498